• Nasza szkoła

  • Historia

  • Ślubowanie 2023

  • Wycieczki

  • Społeczeństwo "Sienkiewicza" 2023

 

Zaloguj / Wyloguj

3410753
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Wszystkie dni
806
1762
7153
2952822
27495
13605
3410753

Your IP: 216.73.216.31
2025-08-21 19:54

Drożdżówka nocna Agnieszki


Dzień 1: (wieczorem)

½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 jajka
szczypta soli
5 dkg drożdży

 

Dzień 2 (rano):
½ kg mąki

 

Wszystkie składniki wrzucić do miski. Przykryć na noc bawełnianą ściereczką (nie wolno mieszać ani ugniatać składników). Na drugi dzień dosypać mąkę, ewentualnie bakalie (np. 3 łyżki rodzynek lub 2 łyżki skórki pomarańczowej). Składniki wyrobić mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto można posypać kruszonką. Wlać ciasto do formy i włożyć do zimnego piekarnika. Piec ok 40 min. w temp. 180 stopni.