Przepis na pyszny chlebek z masełkiem ziołowym od Oli
Chlebek do odrywania
Składniki – CHLEB :
• 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
• 1 łyżeczka cukru
• 300 g mleka
• 500 g mąki pszennej
• 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
• 1 łyżeczka soli
Przydatne przybory kuchenne:
• Ściereczka kuchenna
• Blacha i papier do pieczenia
Sposób przygotowania – CHLEB:
1. Do naczynia włożyć drożdże, cukier i maślankę/mleko, podgrzać.
2. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić.
3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczkę kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Uformować kulkę z ciasta i rozwałkować na duży „placek” o grubości ok. 7 mm.
6. Posmarować rozwałkowane ciasto ziołowym masłem aż po brzegi.
7. Pociąć posmarowane ciasto na podłużne pasy.
8. Pasy składać w harmonijkę i kolejno układać w formie obok siebie.
9. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-35 min.
Składniki – MASEŁO ZIOŁOWE:
10. 120g masła
11. 3 łyżki posiekanego koperku
12. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
13. 3 łyżki posiekanej bazylii
14. 2 ząbki czosnku
15. 1 łyżeczka soli
16. 2/3 suszone pomidorki pokrojone drobno
Sposób przygotowania – MASŁO ZIOŁOWE:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła, sól i zmiksować.
P.S. do masełka możecie dodać zioła jakie tylko chcecie.